Eszközök a higiéniai szabályok betartására

- A szabadban tartott kutyánál kutyaház szükséges. A fából készült kutyaház nehezen tisztítható. Legideálisabb a kétrekeszes vakolt téglából készült kutyaház, a bejárattól távolabb lévó szolgálhat fekvõhelyül. Almozásra szalma, széna vagy újságpapír a megfelelõ, mivel ezeket gyakran lehet cserélni és használat után elégetni.

- A lakásban tartott kutya fekvõhelye lehet az elõszobában. A megfelelõ méretûkartondoboz is alkalmas erre a célra, mivel ez az alomhoz hasonlóan gyakran cserélhetõ és elégethetõ. Ha manyagból vagy vesszõbõl font kosarat használunk, ez levehetõ huzattal fedett, polisztirol granulátummal töltött párnával bélelhetõ ki. Több párnahuzat szükséges, hogy mosáskor cserélhetõ legyen. Készíthetõ fekvõhely összecsukható fémkeretes ponyvavászonból is. Minden fekvõhelyül szogláló eszközt - a kartondoboz kivételével - idõnként alaposan ki kell mosni, illetve súrolni.

- Könnyen tisztítható etetõ és itató edényekrõl kell gondoskodni.

- A kutya ápolásához manyagból vagy csontból készült fésûszükséges, amelynek a fogazata lekerekített, így nem sérti fel az állat bõrét. Két különbözõ fogazatú fésûszükséges (srbb és ritkább fogazattal). A kefe természetes (sertés) szõrbõl készített legyen vagy hosszú szõrûkutyáknál használható a gumipárnába ágyazott, lágy fémbõl készült kefe, de elõnyösebb a nylon vagy egyéb szintetikus sörtéjûkefe. A gumikefék alkalmasak a rövid szõrûkutyafajtáknál az elhalt szõrök eltávolítására. A speciálisan tervezett bontófésûa csapzott, sáros szõr kibogozására alkalmas eszköz.

- A kutya szárazra törlésére szolgáló törülközõket, a párnahuzatokat fertõtlenítõ mosószerrel mossuk és utána alaposan öblítsük ki. A kutya fürdetésére baby sampon alkalmas.

- A kutyaürülék felszedésére: manyag lapát, erõs és zárható nylonzacskó.

- Spanyolországban a lakásokban tartott kutyáknál alkalmazzák a szõnyegtisztító porszívókat, amelyek alkalmasak a kutyaürülék felszippantására is, az ürülék mindjárt egy manyag zacskóba jut. Ugyanez a gép, ha tisztítószeres palackot helyezünk el benne, alkalmas a szõnyegre került vizelettel szennyezett szõnyeg kitisztítására is.

- A kutyaürülék intézményes gyjtésére önjáró ürülékszippantó berendezés alkalmazható. A szippantó porszívóhoz hasonló elven mködik és állítható, mozgatható szippantócsõvel gyjti össze az ürüléket. Használatának elõfeltétele, hogy az utcán bizonyos távolságra kijelölt helyek legyenek, ahol a kutya elvégzi a dolgát.

- Mivel Magyarországon a szennyvizek nagyrésze tisztítatlanul kerül a folyókba, ezért a csatornanyílások alkalmazása (mint ahogyan egyes országokban ez a gyakorlat) a kutyaürülék és vizelet elhelyezésére nem alkalmas. Méginkább szennyezi a folyókat és a vízben egyes fertõzõ mikroorganizmusok életben maradnak.

- A homokozók fertõzött homokjának kezelésére tisztító gépet alkalmaznak Németországban, az 50 másodpercig alkalmazott infravörös besugárzással a paraziták bármelyik fejlõdési állapotukban elpusztíthatók.

- A kutyaházak mechanikai tisztítása és fertõtlenítése jobban csökkenti a padozat felületén a baktériumszámot, mint a gõzfúvókás eszköz alkalmazása.

- A kutya bolha-fertõzõdésekor parazitaölõ port vagy spray-t alkalmazhatunk. Spray használatakor gondosan be kell tartani az utasítást a használatra vonatkozóan, mivel túlzott mennyiség alkalmazása mérgezõ lehet. A szerrel 15-20 cm távolságból 3-15 másodpercig permetezzük be az állatot (a kisebb állatoknál rövidebb idõ elegendõ). Por alkalmazásakor a kutya egész szõrzetét porozzuk be, a szõrt ellenkezõ irányba keféljük át, hagyjuk rajta az állaton fél órát, közben ügyeljünk arra, hogy a kutya ne nyalogassa a szõrét, végül alaposan keféljük meg a kutyát, hogy lehetõleg minden parazitaölõ port eltávolítsunk. Vérszívók ellen alkalmazható tabletta alakjában gyógyszer, amely bekerülve a kutya vérébe vérszíváskor elpusztítja a bolhát. Újabban új vegyszer-csoportot fejlesztettek ki, a pyrethroidokat, ezeknél a magas inszekticid hatékonyság alacsony toxicitással párosul. A kutya bolhátlanításával egyidõben a környezetet is kezelni kell. A szõnyegeket, a kárpitozott bútorokat ugyanazzal a parazitaölõ porral szükséges kezelni, mint az állatot, majd egy óra múlva a kezelt tárgyakat ki kell porszívózni és az így kiszívott anyagot el kell égetni. A kezeléseket mind a kutyán, mind a környezetében hetente kétszer vagy kéthetente egyszer meg kell ismételni.

- A kutyák ürülékét bizonyos idõközökben meg kell vizsgáltatni, nem tartalmaz-e féregpetéket. A különbözõ féregirtó szerek alkalmazása után ismét ajánlatos az ürülék laboratóriumi vizsgálata, ezzel meggyõzõdhetünk a kezelés hatékonyságáról. Az újonnan vásárolt, valamint a vemhes kutyákat ellés elõtt egy hónappal féregteleníteni kell. A megfelelõ féregirtó szer alkalmazásához kérjük az állatorvos javaslatát.

- A kutyák vonaton, metrón vagy gépkocsin történõ szálításánál a legfontosabb, hogy a kutya még az utazás elõtt elvégezhesse kis- és nagydolgát egyaránt. Az utazás megkezdése elõtt 10-12 órával etessünk utoljára, s utazás elõtt már néhány órával vizet se adjunk. Gépkocsin szállításkor (a vezetõ mögötti ellentétes ülésre) a kutya tartózkodási helyére tegyünk nylon takarót, erre kerüljön egy olyan pokróc, amelyért nem kár, végül erre tegyük a kutya használatban lévõ pokrócát.

Tartalomjegyzék

Tovább