Híreink:

VárMező Galéria - aktuális kiállítások

●  Az élet ideje - Keresztes Zsuzsa "rongyképeinek" kiállítása május 3-31.

Rendezvény

A selyemről és a selyemtenyésztésről - következő olvasóköri alkalmunkon a selyemmel és a selyemhernyó-tenyésztéssel ismerkedhetünk meg. Megemlékezünk Bezerédj Pálról, a hazai selymészet mentoráról, és írásos munkáiról. Az előadó Vincze Petronella. Időpont: 2018. május 23. szerda, 16:00.


Az év emlőse: a nyugati földikutya (Spalax leucodon) - Hernádi Ildikó ismeretterjesztő előadása május 29-én kedden, 17 órai kezdettel.


Mit érdemes tudni című sorozatunk előadásai 2018 első félévében egy napon két alkalommal, 15 és 18 órai kezdettel is meghallgathatók.


TITOKZATOS KÖNYVEK TÁBOR
2018-ban is lesz nyári tábor a könyvtárban gyereknek, „Titokzatos könyvek nyomában” címmel. A könyvtár Attila úti épületének nyáron is hűvös Tessedik terme, a könyvtár belső kertje, a könyvtárral szemben található Vérmező, a Budai Vár, és más kirándulóhelyek lesznek a foglalkozások helyszínei. Szeretettel várjuk a 7-12 éves gyermekeket!

A jelentkezési lap letölthető innen.

A kitöltött lapokat a mezogazdasagi.konyvtar@mmgm.hu email címre várjuk, de leadhatók személyesen is, a könyvtár portáján (Bp. I. kerület, Attila út 93.).
További információk: mezogazdasagi.konyvtar@mmgm.hu

Könyvtári hírek

2017-ben is megjelent Magyar tudós tárlat című kiadványunk. A tudóstárlat intézményünk portrékiállításokból és szakmai előadásokból álló rendezvénysorozata, mellyel az élettudományokban - főleg az agrártudományokban és a hidrológiában - jeleskedő magyar tudósokról emlékezünk meg születési vagy halálozási évfordulójuk ürügyén. Az idei rendezvények kísérőfüzete ez a kiadvány, a jeles szakemberek portréjával, szakmai életrajzával.


Átalakítás miatt elköltözött a teleház, a könyvesbolt és átalakult VárMező Galéria

Könyvraktárunk fejlesztése tette szükségessé, hogy a könyvtár egyes szolgáltatásai helyet változtassanak. Az épületben működő Budai Teleház 2017 januárjától a könyvtár első emeletére költözött, ettől kezdve a környezetvédelmi olvasóteremben (a zöldolvasóban) várja vendégeit megszokott szolgáltatásaival.

A Könyvgazda Könyvesbolt szintén a könyvtár első emeletén, a Teleházzal szomszédos helyiségben kapott új helyet.

Ezzel egyidejűleg a teleház és a könyvesbolt nyitva tartása is megváltozott:

hétfő : 9:00 - 16:30
kedd : 9:00 - 19:00
szerda : 9:00 - 16:30
csütörtök : 9:00 - 19:00
péntek : 9:00 - 16:00

A VárMező Galéria kiállítótere is módosult: utca felőli kiállítótere a volt teleház helyére költözött. A funkció magával viszi a régi terem nevét: az új kiállítótér átveszi az Ujhelyi terem nevet.


Tiszteljük nagyjainkat! - Megjelent Magyar Tudós Tárlat című online kiadványunk

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtára 2016-ban negyedik alkalommal adott otthont a Magyar Tudós Tárlatnak. Ezen a kiállításon és a hozzá kapcsolódó rendezvényeken – a 2013-ban indult hagyományt folytatva – az agrártudományokban és annak határterületein tevékenykedő, értékteremtő szakembereknek állítottunk emléket. A kiadvány a rendezvény kísérőfüzete, melyben a megidézett tudósok portréja életpályájuk rövid összefoglalójával, valamint a munkásságukhoz kapcsolódó válogatott bibliográfiával található meg.

A kiadvány mellékletében 120 éve született, illetve elhunyt tudósok neveit gyűjtöttük egybe a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapításának 120. évfordulója kapcsán.

A rendezvények és a kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma támogatásával jött létre.


●  ADT plusz 2016-tól

Örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy 2016. januárjától a Mezőgazdasági Könyvtár számára elérhetővé vált az Arcanum Digitális Tudománytár teljes anyaga, az ADT Plusz.
Az ADT Plusz Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő, teljes szöveges folyóirat-adatbázisa, mely a magyar tudományos szakfolyóirat-irodalom jelentős részét tartalmazza a kezdetektől a jelenig.

Újdonság az is, hogy 2016-tól könyvtárunk már nemcsak az EISZ Tudománytár felületén, hanem az ADT saját, kitűnő keresővel ellátott, kényelmes online felületén is használhatja a gyűjteményt:

http://adtplus.arcanum.hu/hu/

Az adatbázis a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár IP-címén működő gépekről érhető el, tehát az Attila úti könyvtárban és a Mezőgazdasági Múzeum intézményeiben.


●  Intézményi névváltozás

Mint a honlap fejlécében látható, könyvtárunk hivatalos neve megváltozott. A névváltozás oka, hogy az Országos Mezőgazdasági Könyvtár (OMgK) a Földművelésügyi Minisztérium rendelete szerint 2015. július 1-jei hatállyal szervezetileg beleolvadt a Mezőgazdasági Múzeumba. A két intézmény jövőbeli közös neve Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMgMK).

A változás nem érinti a könyvtár szolgáltatásait. Továbbra is a megszokott helyen és feltételekkel várjuk olvasóinkat az Attila út 93. alatt.

A két intézmény új, közös honlapjának kialakítása folyamatban van. A Vajdahunyadvárban működő anyaintézmény honlapcíme: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu


ZÖLDOLVASÓ a könyvtárban 2015 őszétől

2015-ig az Európai Uniós különgyűjtemény foglalta el a Mezőgazdasági Könyvtár kisebbik olvasótermét. Az év elején a könyvtár vezetése elhatározta, hogy a fenntarthatóság gondolatát támogató, szabadpolcos, tematikus különgyűjteményt bocsát olvasói rendelkezésére. 2015 őszére készült el a zöldolvasó, melyben a környezetvédelem, természetvédelem, az ökológiai gazdálkodás, a környezettudatos életmód, a környezeti nevelés, az ökofilozófia stb. témaköreit reprezentáló mintegy 1500 válogatott (külföldi és magyar) szakkönyvünk kapott helyet.

Az anyagot folyamatosan bővítjük. A munka abban a reményben folyik, hogy számottevő és népszerű fővárosi kiskönyvtárát tudjuk majd létrehozni a fenntarthatóság gondolatának. A polcokra kerülő könyvek legnagyobb része kölcsönözhető is. A zöldolvasó szakrendje itt olvasható.


Tematikus bibliográfiáink

Az utóbbi időben az alábbi új bibliográfiák készültek el a könyvtárban:

> Élelmiszer-biztonság II.

> Erdőgazdálkodás, erdőművelés II.

> Gyógynövények II.

> Gyümölcstermesztés II.

> A hal és környezete II. (A hal a természetes vizekben)

> A hal és környezete III. (Hazai haltenyésztés)

> A hal és környezete IV. (Tengeri és édesvízi halászat)

> A sertés II.

> A szarvasmarha

> Zöldségtermesztés

Mik is ezek?

A könyvtár állományából összeállított olyan tematikus szakirodalom-gyűjtemények, melyek közt - ha szerencséje van - megtalálhatja az önt érdeklő téma szakirodalmát egybegyűjtve, nem kell magának összekeresnie a katalógusból.

Érdemes átnézni az egész készletet: kattintson a képre! A füzetek tartalma szabadon letölthető.

További tematikus bibliográfiák találhatók könyvtári folyóiratunk minden egyes lapszámának legvégén. A hivatkozott weboldal alján őket is elérjük.


Erdészettörténeti Közlemények (1965- ) szabadon az interneten

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében 2014. novemberében elkészült az Erdészettörténeti Közlemények c. kiadványsorozat teljes, szabadon elérhető, on-line digitális változata.

A kiadvány ezen a címen érhető el; a munka körülményeiről itt olvashatunk beszámolót.


  FSTA - 2014-től újra az OMgK adatbázisai között

A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) az élelmezéstudomány és élelmiszeripar tudásterületének legfontosabb szakirodalmi adatbázisa. Szerkesztője, az International Food Information Service (IFIS) célja, hogy az emberi táplálkozás és élelmiszer-előállítás valamennyi aspektusát és határterületét (pl. mikrobiológia, biotechnológia, csomagolástechnika stb.) illetően számba vételezze a nemzetközi tudományos szakirodalmat. Az FSTA bibliográfiai adatbázis, vagyis kevés teljes szövegű cikket tartalmaz, de a tételeket az adatbázis szerkesztői tartalmi összefoglalókkal (abstracts) látják el. Több mint 1 000 000 tudományos cikknek, kutatási beszámolónak, szabadalomnak és előírásnak, könyvszemlének és konferenciaanyagnak nyújtja jól feltárt anyagát 1969-től kezdve a jelenig.

Az FSTA-t könyvtárunknak az EBSCO szolgáltatja, a kényelmes EBSCOhost felületen érhető el, gyorslinkje a kezdőlapunk jobb oldalsávjában található.


 Hidrológia Közlöny (1921-től)
 Hidrológiai Tájékoztató (1961-től)
 Országos Vándorgyűlések tanulmánykötetei (1979-től)

A volt Vízügyi Szakkönyvtár anyagának átvevőjeként örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Hidrológiai Társaság fenti három nagy múltú folyóiratának digitális archívuma 2013. szeptemberétől szabadon elérhető az interneten:

http://apps.arcanum.hu/hidrologia

A digitalizálás, a kezelőfelület és a kereső az Arcanum Adatbázis Kft igényes munkája.


 Vízügyi Közlemények (1879-2005)

Ugyancsak szeptembertől válik szabadon elérhetővé hazánk legrégibb vízügyi szakfolyóiratának, a Vízügyi Közleményeknek digitális archívuma az interneten. A folyóirat 134 évét közzétevő adatbázis szintén Arcanum-munka, de más linken érhető el mint a fenti:

http://apps.arcanum.hu/vizugyi/


 Elsevier Journal Backfiles Collection és Sciverse E-book Collection

az OMgK-ban!

 

2013. nyarán az OMgK-ban elérhetővé vált a holland Elsevier kiadó két adatbázisa: a Journal Backfile Collections nevű folyóirat-archívum, és a SciVerse e-book-csomag. Mindkettő ugyanazon a keresőfelületen:

 

http://www.sciencedirect.com/

 

érhető el, teljes szöveggel csak a könyvtár épületéből, de bibliográfiai adatbázisként, illetve szakirodalmi webshopként szabadon.

 

A közös felületen anyaguk nem különül el egymástól élesen, a kiadványok közötti böngészéskor (Publications) látszik, hogy a tételek között folyóiratok is és e-könyvek is vannak vegyesen.

 

A Journal Backfile Collections a természettudományok, a műszaki tudományok és az orvostudomány egyik legnagyobb elektronikus szakfolyóirat-archívuma. Folyamatosan bővülő retrospektív adatbázisról van szó, vagyis a folyóiratok földolgozása és szolgáltatása az első évfolyamukkal indul és onnét halad a jelen felé.

A SciVerse E-book gyűjtemény főleg alkalmazott élettudományi és természettudományi tárgyú e-könyveket foglal magában. A Publications menüre kattintva az e-könyv-gyűjteményt a bal oldalsáv választógombjaival különíthetjük el a  folyóirat-archívum anyagától (a Journals lehetőség kikapcsolásával és viszont).

 


 Külföldi szaklapjaink közül 2016-ban az alábbi öthöz

az online változat elérését is biztosítjuk:

   

Acta Horticulturae : www.actahort.org - Az International Society for Horticultural Science szervezet kertészeti kiadványsorozata, évente kb. 40 kötet. Főleg az ISHS szimpóziumainak előadásait és a Nemzetközi Kertészeti Konferencia anyagait tartalmazza 1963-tól kezdve a jelenig. (IP-cím alapú a hozzáférés = Csak a könyvtár területéről érhető el.)

British Poultry Science : www.tandfonline.com/toc/cbps20/current - A baromfiágazat egyik vezető, nemzetközi tudományos és technológiai szakfolyóirata. 1997-től 2013-ig terjedő anyagát érjük el teljes szöveggel a könyvtárból. (IP-cím alapú hozzáférés.)

EU Food Law : www.eurofoodlaw.com : Az EU élelmiszerpolitikájának alakulását követő, vezető hír- és háttéranyag-portál. 2003-2013-ig terjedő anyagához van hozzáférésünk. (Jelszavas a hozzáférés = A könyvtár épületében használható, a belépést kérje az olvasószolgálatostól!)

The Journal of Horticultural Science & Biotechnology :  www.jhortscib.org/ - A nagy múltú brit folyóirat a gyümölcsös és más évelő haszon- és dísznövények valamint zöldégfélék üzemi és házikerti termesztésére irányuló kutatások eredményeit publikálja. 1919-től 2013-ig terjedő anyagához férünk hozzá teljes szöveggel. (IP-cím alapú hozzáférés.)

Planta Medica (Journal of Medicinal Plant and Natural Product Research) : www.thieme-connect.de/ejournals - Tárgya a gyógynövénykutatás és természetes alapanyagokból készülő termékek. 2000-2013-ig terjedő anyagához férünk hozzá. (IP cím alapú  hozzáférés.)


 CAB Abstracts

2013 januárjától újra elérhető könyvtárunkban az agrártudomány egyik legfontosabb szakirodalmi adatbázisa.
A CAB Abstracts adatbázis 1973-tól a jelenig dolgozza föl az alkalmazott élettudományok kutatásának és fejlesztésének legfontosabb nemzetközi szakirodalmát. Tárgykörei tehát a mezőgazdaság, erdészet, élelmezéstudomány, állatorvostudomány és környezettudomány; ezen túlmenően föllelhető benne az alaptudományok azon ágazatainak szakirodalma is, melyek érintik a mezőgazdaság, az állatgyógyászat és a környezettudomány területét (molekuláris biológia, genetika, biotechnológia stb.). Az adatbázis elsősorban bibliográfiai adatbázis (vagyis a szakirodalmi tételeknek többnyire csak a megjelenési adatait és tartalmi kivonatát tartalmazza), de igen szép számmal található benne teljes szöveggel elérhető tartalom is.

A CAB Abstracts könyvtárunk számára az EBSCO adatbázisok felületén belül érhető el, az EBSCO-tól megszokott magas színvonalú keresőtechnikával és kényelmes megjelenéssel. Az EBSCO felületre belépni csak a könyvtári IP-címről működő gépről lehet, tehát az adatbázis használata a könyvtár épületéhez van kötve. Gyorslink a jobb oldalsávban.

Ugrás az EBSCO adatbázis-választó felületére...


KIT Hírlevél - hírek a könyvtárak, a könyvtári információszolgáltatás világából