Híreink:

 

VárMező Galéria - aktuális kiállítások

A nagybányai tájképfestő telep 21 éve (1996-2016) - május 5-31.

Rendezvény

Az év gombája: a világító tölcsérgomba - Hernádi Ildikó kollégánk ismeretterjesztő előadássorozatának következő alkalmára május 23-án, 17 órakor kerül sor.


Természetfilmklub 2017 - magyar természetfilmesek alkotásaiból

Urai Róbert természetfilmklubjának következő vetítése június 13-án lesz, műsoron Cséke Zsolt Töretlen látóhatár című filmje. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Könyvtári hírek

Magonc-tábor a Mezőgazdasági Könyvtárban 2017-ben is!

Idén is megszervezzük nyári napközis természetismereti és művészeti alkotó táborunkat, melyre sok érdekes programmal várjuk a 7-10 éves gyermekeket!

> Részletek

> Jelentkezési lap


2017 június 30-ig a Mezőgazdasági Könyvtárnak próbahozzáférése van a BioOne Complete nevű, teljes szöveges élettudományi szakirodalmi adatbázishoz. Az adatbázis a biológia, az ökológia és a környezetvédelem tudásterületéről 200 vezető szakfolyóirat tartalmát teszi elérhetővé előfizetőinek. A feldolgozott kiadványok címjegyzéke itt olvasható. Az adatbázis internetcíme: http://www.bioone.org/ - a teljes szöveges tartalom csak a könyvtár területéről érhető el június 30-ig.

Az adatbázis angol nyelvű felhasználási segédletei itt, rövid magyar nyelvű ismertetése itt olvasható.

Sikeres keresést kívánunk, az adatbázissal kapcsolatos észrevételeiket az olvasószolgálat igényli és szívesen fogadja.


Kedves látogatóink! Kérjük, idén is támogassák a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárat adójuk 1%-val!
 A személyi jövedelemadóról szóló rendelet ebben az évben is lehetővé teszi a jövedelemadó 1%-ának közintézményi, illetve alapítványi célokra történő felajánlását. Támogatásával önök is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy intézményünk továbbra is magas színvonalú szakmai és tudományos tevékenységet folytathasson.

Adószámunk: 15305662-2-42

Itt letölthető az 1%-ról rendelkező nyilatkozat.


Átalakítás miatt elköltözött a teleház, a könyvesbolt és átalakult VárMező Galéria

Könyvraktárunk fejlesztése tette szükségessé, hogy a könyvtár egyes szolgáltatásai helyet változtassanak. Az épületben működő Budai Teleház 2017 januárjától a könyvtár első emeletére költözött, ettől kezdve a környezetvédelmi olvasóteremben (a zöldolvasóban) várja vendégeit megszokott szolgáltatásaival.

A Könyvgazda Könyvesbolt szintén a könyvtár első emeletén, a Teleházzal szomszédos helyiségben kapott új helyet.

Ezzel egyidejűleg a teleház és a könyvesbolt nyitva tartása is megváltozott:

hétfő : 9:00 - 16:30
kedd : 9:00 - 19:00
szerda : 9:00 - 16:30
csütörtök : 9:00 - 19:00
péntek : 9:00 - 16:00

A VárMező Galéria kiállítótere is módosult: utca felőli kiállítótere a volt teleház helyére költözött. A funkció magával viszi a régi terem nevét: az új kiállítótér átveszi az Ujhelyi terem nevet.


Tiszteljük nagyjainkat! - Megjelent Magyar Tudós Tárlat című online kiadványunk

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtára 2016-ban negyedik alkalommal adott otthont a Magyar Tudós Tárlatnak. Ezen a kiállításon és a hozzá kapcsolódó rendezvényeken – a 2013-ban indult hagyományt folytatva – az agrártudományokban és annak határterületein tevékenykedő, értékteremtő szakembereknek állítottunk emléket. A kiadvány a rendezvény kísérőfüzete, melyben a megidézett tudósok portréja életpályájuk rövid összefoglalójával, valamint a munkásságukhoz kapcsolódó válogatott bibliográfiával található meg.

A kiadvány mellékletében 120 éve született, illetve elhunyt tudósok neveit gyűjtöttük egybe a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapításának 120. évfordulója kapcsán.

A rendezvények és a kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma támogatásával jött létre.


●  ADT plusz 2016-tól

Örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy 2016. januárjától a Mezőgazdasági Könyvtár számára elérhetővé vált az Arcanum Digitális Tudománytár teljes anyaga, az ADT Plusz.
Az ADT Plusz Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő, teljes szöveges folyóirat-adatbázisa, mely a magyar tudományos szakfolyóirat-irodalom jelentős részét tartalmazza a kezdetektől a jelenig.

Újdonság az is, hogy 2016-tól könyvtárunk már nemcsak az EISZ Tudománytár felületén, hanem az ADT saját, kitűnő keresővel ellátott, kényelmes online felületén is használhatja a gyűjteményt:

http://adtplus.arcanum.hu/hu/

Az adatbázis a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár IP-címén működő gépekről érhető el, tehát az Attila úti könyvtárban és a Mezőgazdasági Múzeum intézményeiben.


●  Intézményi névváltozás

Mint a honlap fejlécében látható, könyvtárunk hivatalos neve megváltozott. A névváltozás oka, hogy az Országos Mezőgazdasági Könyvtár (OMgK) a Földművelésügyi Minisztérium rendelete szerint 2015. július 1-jei hatállyal szervezetileg beleolvadt a Mezőgazdasági Múzeumba. A két intézmény jövőbeli közös neve Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMgMK).

A változás nem érinti a könyvtár szolgáltatásait. Továbbra is a megszokott helyen és feltételekkel várjuk olvasóinkat az Attila út 93. alatt.

A két intézmény új, közös honlapjának kialakítása folyamatban van. A Vajdahunyadvárban működő anyaintézmény honlapcíme: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu


ZÖLDOLVASÓ a könyvtárban 2015 őszétől

2015-ig az Európai Uniós különgyűjtemény foglalta el a Mezőgazdasági Könyvtár kisebbik olvasótermét. Az év elején a könyvtár vezetése elhatározta, hogy a fenntarthatóság gondolatát támogató, szabadpolcos, tematikus különgyűjteményt bocsát olvasói rendelkezésére. 2015 őszére készült el a zöldolvasó, melyben a környezetvédelem, természetvédelem, az ökológiai gazdálkodás, a környezettudatos életmód, a környezeti nevelés, az ökofilozófia stb. témaköreit reprezentáló mintegy 1500 válogatott (külföldi és magyar) szakkönyvünk kapott helyet.

Az anyagot folyamatosan bővítjük. A munka abban a reményben folyik, hogy számottevő és népszerű fővárosi kiskönyvtárát tudjuk majd létrehozni a fenntarthatóság gondolatának. A polcokra kerülő könyvek legnagyobb része kölcsönözhető is. A zöldolvasó szakrendje itt olvasható.


Tematikus bibliográfiáink

Az utóbbi időben az alábbi új bibliográfiák készültek el a könyvtárban:

> Élelmiszer-biztonság II.

> Erdőgazdálkodás, erdőművelés II.

> Gyógynövények II.

> Gyümölcstermesztés II.

> A hal és környezete II. (A hal a természetes vizekben)

> A hal és környezete III. (Hazai haltenyésztés)

> A hal és környezete IV. (Tengeri és édesvízi halászat)

> A sertés II.

> A szarvasmarha

> Zöldségtermesztés

Mik is ezek?

A könyvtár állományából összeállított olyan tematikus szakirodalom-gyűjtemények, melyek közt - ha szerencséje van - megtalálhatja az önt érdeklő téma szakirodalmát egybegyűjtve, nem kell magának összekeresnie a katalógusból.

Érdemes átnézni az egész készletet: kattintson a képre! A füzetek tartalma szabadon letölthető.

További tematikus bibliográfiák találhatók könyvtári folyóiratunk minden egyes lapszámának legvégén. A hivatkozott weboldal alján őket is elérjük.


Erdészettörténeti Közlemények (1965- ) szabadon az interneten

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében 2014. novemberében elkészült az Erdészettörténeti Közlemények c. kiadványsorozat teljes, szabadon elérhető, on-line digitális változata.

A kiadvány ezen a címen érhető el; a munka körülményeiről itt olvashatunk beszámolót.


  FSTA - 2014-től újra az OMgK adatbázisai között

A Food Science and Technology Abstracts (FSTA) az élelmezéstudomány és élelmiszeripar tudásterületének legfontosabb szakirodalmi adatbázisa. Szerkesztője, az International Food Information Service (IFIS) célja, hogy az emberi táplálkozás és élelmiszer-előállítás valamennyi aspektusát és határterületét (pl. mikrobiológia, biotechnológia, csomagolástechnika stb.) illetően számba vételezze a nemzetközi tudományos szakirodalmat. Az FSTA bibliográfiai adatbázis, vagyis kevés teljes szövegű cikket tartalmaz, de a tételeket az adatbázis szerkesztői tartalmi összefoglalókkal (abstracts) látják el. Több mint 1 000 000 tudományos cikknek, kutatási beszámolónak, szabadalomnak és előírásnak, könyvszemlének és konferenciaanyagnak nyújtja jól feltárt anyagát 1969-től kezdve a jelenig.

Az FSTA-t könyvtárunknak az EBSCO szolgáltatja, a kényelmes EBSCOhost felületen érhető el, gyorslinkje a kezdőlapunk jobb oldalsávjában található.


 Hidrológia Közlöny (1921-től)
 Hidrológiai Tájékoztató (1961-től)
 Országos Vándorgyűlések tanulmánykötetei (1979-től)

A volt Vízügyi Szakkönyvtár anyagának átvevőjeként örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Hidrológiai Társaság fenti három nagy múltú folyóiratának digitális archívuma 2013. szeptemberétől szabadon elérhető az interneten:

http://apps.arcanum.hu/hidrologia

A digitalizálás, a kezelőfelület és a kereső az Arcanum Adatbázis Kft igényes munkája.


 Vízügyi Közlemények (1879-2005)

Ugyancsak szeptembertől válik szabadon elérhetővé hazánk legrégibb vízügyi szakfolyóiratának, a Vízügyi Közleményeknek digitális archívuma az interneten. A folyóirat 134 évét közzétevő adatbázis szintén Arcanum-munka, de más linken érhető el mint a fenti:

http://apps.arcanum.hu/vizugyi/


 Elsevier Journal Backfiles Collection és Sciverse E-book Collection

az OMgK-ban!

 

2013. nyarán az OMgK-ban elérhetővé vált a holland Elsevier kiadó két adatbázisa: a Journal Backfile Collections nevű folyóirat-archívum, és a SciVerse e-book-csomag. Mindkettő ugyanazon a keresőfelületen:

 

http://www.sciencedirect.com/

 

érhető el, teljes szöveggel csak a könyvtár épületéből, de bibliográfiai adatbázisként, illetve szakirodalmi webshopként szabadon.

 

A közös felületen anyaguk nem különül el egymástól élesen, a kiadványok közötti böngészéskor (Publications) látszik, hogy a tételek között folyóiratok is és e-könyvek is vannak vegyesen.

 

A Journal Backfile Collections a természettudományok, a műszaki tudományok és az orvostudomány egyik legnagyobb elektronikus szakfolyóirat-archívuma. Folyamatosan bővülő retrospektív adatbázisról van szó, vagyis a folyóiratok földolgozása és szolgáltatása az első évfolyamukkal indul és onnét halad a jelen felé.

A SciVerse E-book gyűjtemény főleg alkalmazott élettudományi és természettudományi tárgyú e-könyveket foglal magában. A Publications menüre kattintva az e-könyv-gyűjteményt a bal oldalsáv választógombjaival különíthetjük el a  folyóirat-archívum anyagától (a Journals lehetőség kikapcsolásával és viszont).

 


 Külföldi szaklapjaink közül 2016-ban az alábbi öthöz

az online változat elérését is biztosítjuk:

   

Acta Horticulturae : www.actahort.org - Az International Society for Horticultural Science szervezet kertészeti kiadványsorozata, évente kb. 40 kötet. Főleg az ISHS szimpóziumainak előadásait és a Nemzetközi Kertészeti Konferencia anyagait tartalmazza 1963-tól kezdve a jelenig. (IP-cím alapú a hozzáférés = Csak a könyvtár területéről érhető el.)

British Poultry Science : www.tandfonline.com/toc/cbps20/current - A baromfiágazat egyik vezető, nemzetközi tudományos és technológiai szakfolyóirata. 1997-től 2013-ig terjedő anyagát érjük el teljes szöveggel a könyvtárból. (IP-cím alapú hozzáférés.)

EU Food Law : www.eurofoodlaw.com : Az EU élelmiszerpolitikájának alakulását követő, vezető hír- és háttéranyag-portál. 2003-2013-ig terjedő anyagához van hozzáférésünk. (Jelszavas a hozzáférés = A könyvtár épületében használható, a belépést kérje az olvasószolgálatostól!)

The Journal of Horticultural Science & Biotechnology :  www.jhortscib.org/ - A nagy múltú brit folyóirat a gyümölcsös és más évelő haszon- és dísznövények valamint zöldégfélék üzemi és házikerti termesztésére irányuló kutatások eredményeit publikálja. 1919-től 2013-ig terjedő anyagához férünk hozzá teljes szöveggel. (IP-cím alapú hozzáférés.)

Planta Medica (Journal of Medicinal Plant and Natural Product Research) : www.thieme-connect.de/ejournals - Tárgya a gyógynövénykutatás és természetes alapanyagokból készülő termékek. 2000-2013-ig terjedő anyagához férünk hozzá. (IP cím alapú  hozzáférés.)


 CAB Abstracts

2013 januárjától újra elérhető könyvtárunkban az agrártudomány egyik legfontosabb szakirodalmi adatbázisa.
A CAB Abstracts adatbázis 1973-tól a jelenig dolgozza föl az alkalmazott élettudományok kutatásának és fejlesztésének legfontosabb nemzetközi szakirodalmát. Tárgykörei tehát a mezőgazdaság, erdészet, élelmezéstudomány, állatorvostudomány és környezettudomány; ezen túlmenően föllelhető benne az alaptudományok azon ágazatainak szakirodalma is, melyek érintik a mezőgazdaság, az állatgyógyászat és a környezettudomány területét (molekuláris biológia, genetika, biotechnológia stb.). Az adatbázis elsősorban bibliográfiai adatbázis (vagyis a szakirodalmi tételeknek többnyire csak a megjelenési adatait és tartalmi kivonatát tartalmazza), de igen szép számmal található benne teljes szöveggel elérhető tartalom is.

A CAB Abstracts könyvtárunk számára az EBSCO adatbázisok felületén belül érhető el, az EBSCO-tól megszokott magas színvonalú keresőtechnikával és kényelmes megjelenéssel. Az EBSCO felületre belépni csak a könyvtári IP-címről működő gépről lehet, tehát az adatbázis használata a könyvtár épületéhez van kötve. Gyorslink a jobb oldalsávban.

Ugrás az EBSCO adatbázis-választó felületére...


KIT Hírlevél - hírek a könyvtárak, a könyvtári információszolgáltatás világából